Serc

Biddinghuizen

Biddinghuizen, meer dan alleen Walibi

In 1963 is Biddinghuizen ontstaan. Het dorp is vernoemd naar een verdwenen dorp met dezelfde naam, in 790 voor het eerst genoemd als Bidningahusum.

Recreatie is een belangrijke bron van inkomsten voor Biddinghuizen. Gemeente en provincie zien de oostelijke, recreatieve strook van de Flevopolder langs het Veluwemeer als 'de oostrand'. Hier liggen meerdere campings, jachthavens en stranden. In de winter kan er ook geschaatst worden op het Veluwemeer.

Het grote publiek kent het dorp vooral van de Flevohof, later Six Flags Holland en tegenwoordig Walibi Holland. Ook het evenemententerrein naast dit pretpark geniet landelijke bekendheid door de vele festivals. Van 1982 tot en met 1994 was Biddinghuizen de locatie voor het Flevo Festival. In 1995 werd hier de 18e Wereldjamboree gehouden: een wereldwijd evenement van de scouting.

Van Flevohof tot Walibi

Naar de Walibi-pagina

Flevohof

Walibi Holland werd geopend als De Flevohof in 1971. Indertijd was het nog een klein park. De Flevohof bestond onder andere uit een indianendorp, huisjes met bijvoorbeeld een ballenbak, modeltreintjes en oldtimers. De Flevohof had ook een leerzaam karakter. Men kon er veel leren over de landbouw, zoals hoe planten in een kas groeien. De Flevohof had als slogan: Beleef de dag van je leven in de Flevohof.

Walibi Flevo

In 1991 werd de Flevohof failliet verklaard en werd het overgenomen door de Walibi Group. Eind 1993 begon de bouw van veel nieuwe attracties en werd de Flevohof van een educatief park veranderd in een attractiepark. Op 7 mei 1994 opende het park onder de naam Walibi Flevo. Het was het eerste park op het Europese vasteland dat een achtbaan kreeg waar de stoeltjes onder de rails hangen (El Condor). De naam Walibi is overigens een door de Belgische oprichters gekozen lettergreepwoord, afgeleid uit de Belgische plaatsen Waver, Limal en Bierges. In Waver ligt het 'moederpark'. Doordat in Australiƫ een kleine kangoeroe voorkomt, genaamd Wallaby (wat dus lijkt op Walibi), was de keuze voor een kangoeroe als symbool makkelijk gemaakt. In 1996 werd de Space Shot toegevoegd aan het park. Tot 1998 leek Walibi Flevo nog heel erg op de Flevohof. De belangrijkste gebouwen van de Flevohof waren nog gewoon in gebruik. In 1998 werden een aantal van deze gebouwen afgebroken. 1998 was ook het jaar dat Walibi Flevo werd overgenomen door Premier Parks (het latere Six Flags).

Six Flags Holland

In 1998 werd de Walibi Group overgenomen door Premier Parks Inc. Dit bedrijf had in Amerika al een groot aantal parken in eigendom, en begon uit te breiden naar Europa. Twee jaar lang was daar niets van merkbaar in het park, tot in 2000 Premier Parks haar naam veranderde in Six Flags Inc. en Walibi werd getransformeerd in Six Flags Holland. Na een enorme metamorfose en een miljoeneninvestering opende in datzelfde jaar het park zijn poorten. Het publiek kon genieten van maar liefst 30 nieuwe attracties en een compleet nieuwe thematisering. De Looney Tunes was een belangrijk onderwerp in Six Flags, net als de grote hoeveelheid achtbanen. Six Flags Holland positioneerde zich ongekend groots op de tienermarkt. Dat het accent ook op deze doelgroep lag, valt af te leiden uit de slogan van Six Flags Holland: "Rollercoaster Capital of Europe".

Walibi World

In 2004 werden Six Flags Holland en de andere Europese parken overgenomen door Palamon Capital Partners, dit werd ook gelijk het laatste jaar voor Six Flags Holland. Het park moest een nieuwe naam krijgen, dus er werd een onderzoek gedaan. Bij 75% van de ondervraagden had Walibi nog steeds een positieve bekendheid, vanwege de internationale uitstraling van het park werd 'World' toegevoegd. Walibi World is het seizoen daarna (2005) geopend. De Looney Tunes zijn vervangen door de vertrouwde oranje kangoeroe en enkele nieuwe personages. Het gedeelte dat vroeger "Bugs Bunny Wereld" was heet voortaan "Walibi Land" en de achtbaan "Superman: The Ride" werd "Xpress", en zo is er nog een aantal kleine zaken gewijzigd. Walibi World probeert meer de doelgroep families met kinderen aan te trekken.

Walibi Holland

Op 20 januari 2011 werd bekend dat het park vanaf 2011 door het leven zal gaan als Walibi Holland. Op een persconferentie in het park op 2 februari 2011 werd de nieuwe naam officieel onthuld. Ook werd er bekendgemaakt dat het park aan het begin van een 5 jaar durende renovatie staat. In 2011 is Italia omgethematiseerd naar W.A.B Plaza. De nieuwe thematisering sluit aan bij de belevingswereld van kinderen van 8 tot 12 jaar.